Етнонаціональні процеси сучасності у вимірі потенційних загроз для державності України - Тупіков, Вячеслав Іванович (My University, 2023)
Стаття присвячена дослідженню та аналізу етнонаціональних процесів сучасності і визначає можливі напрями подальших наукових досліджень. Розглянувши норми Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» від 13.12.2022 р., Закону України «Про корінні народи України» від 01.07.2021 р. та Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. в статті надаються рекомендації стосовно тих викликів, які стоять перед державою в теперішній період боротьби за свою незалежність на фоні геополітичного світового розлому та переходу людства до нового технологічного укладу. Дослідження проведені в статті застерігають про недопустимість нехтуванням процесами міграційних рухів 2022-2023 рр., які відзначають необхідність динамічного реформування нормативно-правових актів захисту прав національних меншин та української титульної більшості. Наводяться дослідження етнонаціональних процесів у період від здобуття Україною незалежності до сьогодення за для можливості урахування проблематики захисту прав національних меншин в Україні. Аналізується державна політика, яку проводять органи влади, виокремлені спільні і відмінні засади її реалізації, а також участь етнічних спільнот у політичних процесах. Стаття спирається та проводить аналіз нормативно-правової бази у період незалежності України щодо захисту прав національних меншин та української титульної більшості. Загальний висновок статті вказує на необхідність ефективної взаємодії держави, як з національними меншинами так і з українською нацією, демонструє, що етнонаціональні процеси у період сучасності мають дуже вагоме значення для майбутнього України. The article is devoted to the study and analysis of ethno-national processes of modernity and determines possible directions of further scientific research. Having considered the norms of the Law of Ukraine “On National Minorities (Communities) of Ukraine” dated 12/13/2022, the Law of Ukraine “On Indigenous Peoples of Ukraine” dated 07/01/2021 and the Law of Ukraine “On Voluntary Association of Territorial Communities” dated 02/05/2015, the article provides recommendations regarding the challenges facing the state in the current period of struggle for its independence against the background of a geopolitical world rift and the transition of humanity to a new technological order. The research conducted in the article warns against neglecting the processes of migration movements in 2022-2023, which indicate the need for dynamic reform of regulatory legal acts to protect the rights of national minorities and the Ukrainian titular majority. The article presents studies of ethno-national processes in the period from Ukraine's independence to the present day in order to take into account the issues of protecting the rights of national minorities in Ukraine. The state policy pursued by the authorities is analyzed, common and distinctive principles of its implementation are identified, as well as the participation of ethnic communities in political processes. The article is based on and analyzes the regulatory and legal framework during the period of Ukraine's independence regarding the protection of the rights of national minorities and the Ukrainian titular majority. The general conclusion of the article indicates the need for effective interaction of the state, both with national minorities and with the Ukrainian nation, demonstrating that ethno-national processes in the modern period are of great importance for the future of Ukraine.
Keywords: етнонаціональні процеси; ethno-national processes; національні меншини; national minorities; корінні народи; indigenous peoples