Правові аспекти захисту прав учасників цивільних відносин у мережі інтернет: цивільно-правовий аспект - Куртакова, Ганна Олександрівна; Усманов, Олександр Русланович (My University, 2020)
На сьогоднішній день у системі відносин щодо захисту суб’єктивних прав учасників цивільних відносин у мережі Інтернет існує безліч теоретичних та практичних питань. Мова йде про недосконалість способів захисту авторського права у мережі Інтернет, адже твори, як результати наукової або творчої діяльності досить часто без відповідного дозволу розповсюджуються серед широкого кола користувачів, що, у свою чергу, порушує майнові (право на отримання доходу) та особисті немайнові права авторів. У зв’язку із цим, у науці існує система підходів щодо усунення наведених порушень на практиці та зменшення випадків порушення прав учасників цивільних відносин у мережі Інтернет. Так, мова йде про недосконалість способів захисту авторського права у мережі Інтернет, адже твори, як результати наукової або творчої діяльності досить часто без відповідного дозволу розповсюджуються серед широкого кола користувачів, що, у свою чергу, порушує майнові (право на отримання доходу) та особисті немайнові права авторів. Досить часто порушуються права промислової власності у сфері комерційного виробництва продукції та її реалізації. Разом з тим не можна заперечувати, що вже виникла необхідність встановлення спеціальних правил, які б враховували особливості саме Інтернет відносин, запровадження норм міжнародного та національного законодавства, спрямованих на їх ефективне регулювання. Такі заходи потребують ретельного теоретичного та практичного вивчення проблем та шляхів їх вирішення щодо досліджуваної тематики, узагальнення судової практики та правової доктрини з цього напрямку. Тож у дослідженні аспектів охорони прав учасників цивільних відносин у мережі Інтернет, як аспект з наведеного напрямку, й становить перспективу подальших досліджень. Today, there are many theoretical and practical issues in the system of relations regarding the protection of subjective rights of participants in civil relations on the Internet. We are talking about the imperfection of methods for protecting copyright on the Internet, because works, as the results of scientific or creative activity, are quite often distributed among a wide range of users without appropriate permission, which, in turn, violates the property (right to receive income) and personal non-property rights of authors. In this regard, in science there is a system of approaches to eliminating the above violations in practice and reducing cases of violation of the rights of participants in civil relations on the Internet. Thus, we are talking about the imperfection of methods for protecting copyright on the Internet, because works, as the results of scientific or creative activity, are quite often distributed among a wide range of users without appropriate permission, which, in turn, violates the property (right to receive income) and personal non-property rights of authors. Industrial property rights are quite often violated in the field of commercial production of products and their sale. At the same time, it cannot be denied that there has already been a need to establish special rules that would take into account the peculiarities of Internet relations, the introduction of norms of international and national legislation aimed at their effective regulation. Such measures require a thorough theoretical and practical study of problems and ways to solve them in relation to the topic under study, a generalization of judicial practice and legal doctrine in this area. Therefore, in the study of aspects of protecting the rights of participants in civil relations on the Internet, as an aspect of the above area, it is a prospect for further research.
Keywords: цивільні відносини; civil relations; приватне право; private law; цивільне право; civil law