Правонаступництво як підстава набуття корпоративних прав (господарсько-правовий аспект) - Курінський, Олександр Георгійович (My University, 2021)
Корпоративне право є для України відносно молодою підгалуззю господарського права, яка розвивається із розвитком економічних відносин в Україні. Перебуваючи в складі Радянського Союзу, де була заборонена комерційна діяльність, а капіталістичні погляди вважалися незаконними й кримінально караними, Україна втратила сімдесят три роки на шляху до формування власного корпоративного законодавства. Сучасне корпоративне законодавство України являє собою групу правових норм, які безсистемно розташовані в кількох основних джерелах і часто є суперечливими. Існування численних правових джерел, у яких містяться норми корпоративного права, призводять до появи колізій на практиці. Крім того, актуальною є проблема часткової регламентації діяльності окремих видів господарських товариств. Corporate law is a relatively young sub-branch of economic law for Ukraine, which develops with the development of economic relations in Ukraine. Being part of the Soviet Union, where commercial activity was prohibited, and capitalist views were considered illegal and criminally punishable, Ukraine lost seventy-three years on the way to the formation of its own corporate legislation. Modern corporate legislation of Ukraine is a group of legal norms that are unsystematically located in several main sources and are often contradictory. The existence of numerous legal sources containing corporate law norms leads to the emergence of conflicts in practice. In addition, the problem of partial regulation of the activities of certain types of business entities is relevant.
Keywords: правонаступництво; корпоративні правовідносини; корпоративні права; legal succession; corporate legal relations; corporate rights; спеціальність 12.00.04 «Господарське право; господарсько-процесуальне право»