Контроль та облік у системі публічного управління - Пархоменко-Куцевіл, Оксана Ігорівна; Шойко, Василь Анатолійович (My University, 2018)
На сучасному етапі радикальних реформ в Україні особливої ваги набувають питання вдосконалення управління. Однією з найважливіших його функцій є контроль. Будь-який вид управління неможливий без чітко організованої системи контролю, тому що не можна ефективно управляти, не перевіряючи виконання поставлених вимог та не виявляючи фактичного стану на управлінських об’єктах. У цьому значенні контроль, який є самостійною функцією управління, виступає засобом установлення зворотних зв’язків, завдяки чому керівний орган (суб’єкт управління) може простежити хід виконання прийнятих рішень. Це дає можливість своєчасно реагувати на відхилення в роботі підконтрольного об’єкта від заданої програми та вносити відповідні корективи в його діяльність. Контроль як самостійна функція управління тісно пов’язаний з іншими сторонами управлінської діяльності -прогнозуванням, плануванням, обліком та аналізом. Сутність контролю можна визначити як систему спостереження та перевірки процесу функціонування та фактичного стану об’єкта управління з метою виявлення обґрунтованості й ефективності прийнятих управлінських рішень, інформування про ці явища керівників органів та усунення несприятливих ситуацій. Таким чином, контроль виконує інформаційну та корекційну функції. На інформаційному етапі контрольної діяльності здійснюється пошук та збирання інформації про об’єкт управління, порівнюється фактичне виконання з накресленими цілями. А на корекційному етапі встановлюють спосіб та розробляють конкретні заходи щодо усунення виявлених розбіжностей, приймають рішення щодо нормалізації діяльності підконтрольного об’єкта. У статті детально проаналізовано з теоретичної та практичної точки зору контроль та види контролю, які застосовуються у системі органів публічної влади. Розглянуто особливості обліку у системі публічного управління. At the current stage of radical reforms in Ukraine, the issues of improving management are of particular importance. One of its most important functions is control. Any type of management is impossible without a clearly organized control system, because it is impossible to manage effectively without checking the fulfillment of the requirements and without revealing the actual state of affairs at the management objects. In this sense, control, which is an independent function of management, acts as a means of establishing feedback, thanks to which the governing body (management entity) can track the progress of the implementation of the decisions made. This makes it possible to respond in a timely manner to deviations in the work of the controlled object from the given program and make appropriate adjustments to its activities. Control as an independent management function is closely related to other aspects of management activity - forecasting, planning, accounting and analysis. The essence of control can be defined as a system of observation and verification of the process of functioning and the actual state of the management object in order to identify the validity and effectiveness of the management decisions made, inform the heads of bodies about these phenomena and eliminate adverse situations. Thus, control performs an informational and corrective function. At the informational stage of control activities, information about the management object is searched and collected, actual performance is compared with the outlined goals. And at the corrective stage, a method is established and specific measures are developed to eliminate the identified discrepancies, decisions are made to normalize the activities of the controlled object. The article analyzes in detail from a theoretical and practical point of view control and types of control that are used in the system of public authorities. The features of accounting in the public administration system are considered.
Keywords: державний контроль; state control; стратегічне управління; strategic management; інформаційно-аналітичне забезпечення; information and analytical support