Міжнародна допомога як ресурсний чинник забезпечення національної стійкості: управлінський аспект у контексті досвіду України - Семенець-Орлова, Інна Андріївна; Русинюк, Микола Миколайович (My University, 2026)
Міжнародна допомога є стратегічним ресурсним чинником, що безпосередньо впливає на рівень національної стійкості. Наукова проблема включає потребу проаналізувати характеристики процесу імплементації міжнародної допомоги як ресурсного чинника, детермінувати характеристику інституційної трансформації, проаналізувати основні дієві напрями міжнародної підтримки (фінансова, гранти та технічна допомога, інвестиції та поглиблення економічного співробітництва). Мета статті полягає в обґрунтуванні міжнародної допомоги як чинника національної стійкості та безпеки в умовах воєнного стану в Україні. Визначено, що міжнародна допомога надала можливість Україні повністю забезпечити соціальні видатки, вивільнивши внутрішні фінансові ресурси для пріоритетного спрямування на сектор безпеки та оборони. Визначені управлінські механізми залучення, розподілу та моніторингу використання зовнішніх ресурсів в умовах безпекових викликів, що будуть корисними в реаліях воєнного стану в Україні. Аналіз переваг міжнародної підтримки свідчить про значну варіативність її механізмів – від грантових ресурсів і пільгових кредитів до інструментів технічної допомоги. Така багатовекторність джерел забезпечує комплексність залучення капіталу та високу адаптивність до актуальних потреб держави. Визначальним пріоритетом у цьому процесі стає інтеграція міжнародних ресурсів у національні стратегічні проєкти, що виступає фундаментальною умовою сталого соціально-економічного поступу та посилення національної стійкості. International aid is a strategic resource factor that directly affects the level of national stability. The scientific problem includes the need to analyze the characteristics of the process of implementation of international aid as a resource factor, to determine the characteristics of institutional transformation, to analyze the main effective directions of international support (financial, grants and technical assistance, investments and deepening of economic cooperation). The purpose of the article is to justify international aid as a factor of national stability and security in the conditions of martial law in Ukraine. It was determined that international aid provided Ukraine with the opportunity to fully ensure social expenditures, freeing up domestic financial resources for priority direction on the security and defense sector. Management mechanisms for attracting, distributing and monitoring the use of external resources in the context of security challenges have been defined, which will be useful in the realities of martial law in Ukraine. An analysis of the advantages of international support shows a significant variability of its mechanisms - from grant resources and soft loans to technical assistance tools. Such a multi-vector nature of sources ensures the complexity of attracting capital and high adaptability to the current needs of the state. The defining priority in this process is the integration of international resources into national strategic projects, which is a fundamental condition for sustainable socio-economic progress and strengthening of national stability.
Keywords: міжнародна допомога; international aid; національна стійкість; national resilience; публічне управління; public administration; Україна; Ukraine; воєнний стан; martial law; державна безпека; national security; публічна влада; public authority